2019-05-26 Kjell Sjöberg
Timmer har under långa tider varit en stor industri i norra Uppland. Hur flottningen av timmer gick till beskrivs nu utförligt i den nyutgivna boken "Flottningen från Gysinge till havet".
Bakom boken står de sex författarna Bengt Löf, Bertil Andersson, Jarl Holmström, Ulf Carlsson, Helena Lundgren och Lena Knutson Udd. I förordet säger författarna att de med boken vill ge en samlad bild av timmerhanteringen i de norra delarna av Uppsala län.
I boken berättar de bland annat hur virkestransporterna fungerade och hur timret transporterades på Dalälven ut till den uppländska kusten.
Vidare får man veta att flottningen i Dalälven skiljde sig från hur den gick till i andra älvar. I Dalälven gick det inte något virke i själva älvfåran utan i separata timmerrännor som hade en total längd av 58,5 kilometer.
En solig dag i och utanför Marma Flottarkoja samlade nyligen ett 60-tal personer från Tierp – Gävle med ”boksläpp” och konstutställning med Dalälvsmotiv!
Boken om ”Flottningen från Gysinge till havet” , rikt illustrerad med foton, teckningar, statistik och anekdoter/historier om företeelser och personer om flottningen, skogsbrukets viktiga logistikstöd, för att forsla virket till olika sågverk. Och sedan förvandlas till olika slags papper i Skutskär och Bomhus/Korsnäs. – Bokens huvudförfattare har varit Bengt Löf, Jarl Holmström, Ulf Carlsson, Helena Lundgren, Bertil Andersson och Lena Knutson Udd.
Konstnären Roger Larsson visade ett tiotal verk med målningar från olika platser i Nedersta Dalälven och bygden runt omkring – till allas förtjusning och inspiration!